hur tänker dom då?

nu har jag grubblat på en sak i tusentals grubbleristunder, och behöver helt enkelt hjälp.

när man köper det som i sverige kallas för krossad ananas, kan man precis som på många andra konservburkar se vad det heter på några andra språk. på euroshopers krossade ananas kan man lära sej svenska, norska, finska och engelska.

det som förbryllar mej är detta. svenska och norska är juh ganska lika, väldigt lika till och med. ändå så finns det ibland enorma skillnader. vi säger gurka, dom säger agurk. vi säger äta och dom säger spise. vi säger krossad ananas, dom säger finhakked ananas.

VA?!? vaddå finhackad? jag kanske också vill ha finhackad istället för krossad ananas?! det låter juh utan tvekan mer fancypancy än simpel krossad ananas. krossad ananas låter ju som nån form av andrahandssortering av skadat gods, medans finhackad ananas bevisligen låter som att någon har lagt ner själ och hjärta i att hacka ananasen i små fina bitar.

hur kommer det sej att skillnaden är så stor gällande denna produkt, det är som en välfärdsklyfta som går att tolka på två olika sätt.

sätt 1: sverige är välfärdsstaten, norge är loosern. i sverige ser vi denna simpla produkt för vad det faktiskt är, en burk med krossad frukt. no more, no less. i looserlandet norge däremot, där mindervärdekomplexet visas i de mest vardagliga ting måste man försöka att göra allt lite finare än vad det faktiskt är. det gör alltså att den simpla produkten hottas upp lite, får ett lite exklusivare namn i ett försök att sträcka upp hela norges ryggrad mot storebror sverige.

sätt 2: norge är lyxrestaurangen, sverige är korvmojjen. i norge är man sofistikerade nog att förstå värdet i denna produkt. det är finhackad ananas, tropisk frukt hackad fint i maskiner må hända, men ändå något att uppskatta och sätta värde i. i jönslandet sverige däremot är trätofflorna på plats och bonnasinnet säger att det där är krossad frukt. inte lika fint som mos kanske, utan bara krossad efter enkla lekar på fabriken av arbetarnas barn som använt frukten som leksak och sen lekplats.

förstår ni problemet? förstår ni min huvudbry? har ni en lösning, ett svar, en upplysning till ett grubblande sinne?


en mystisk frukt, vars kött kan anses vara finhackat eller krossat... beroende på vilken klyfta man känner sej hemma på

Kommentarer
Postat av: Anna

Det mest mystiska är väl att ananasen egentligen är mald...

2010-07-05 @ 14:27:22
URL: http://sjoeormen.blogspot.com
Postat av: Sandra

Det måste låta lite mer fancy i Norge eftersom de betalar så himla mkt för den. Vi betalar mindre och då får vi hålla till godo med mindre fancy namn ;)

2010-07-05 @ 20:49:11
Postat av: Hannah

jag tror precis som sandra :) allt är pissedyrt i norge förutom räkor... ett sexpack 50cl öl i matbutiken kostade över 150NORSKA kronor. INSAAAANE!

2010-07-06 @ 12:17:38
URL: http://hannahsofia.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0