en sak till

det här om yttrandefriheten

jag kopierar en kommentar jag lämnade hemma hos jeanette

"det jag stör mej på är att folk har en skev uppfattning om yttrandefriheten, att den bara gäller åt ena hållet liksom. om jag säger A och du säger B för att du inte alls höll med om A så har ju båda åberopat yttrandefriheten. folk har nått knas med det där, att YF bara skulle gälla saken A. att ingen får tillägga vare sej B eller C mot/för/till A. det är ju för höge farao det den är till för. för att folk ska tjaffsa i tusen år på internet om vad som är rätt och fel medans världen går åt helvete utanför =)"

tillåt mej förklara tydligare:
Jag säger: GULT ÄR FULT!
Jimmie tycker att gult är fint. Och han väljer dessutom att berätta varför han tycker att gult är fint. Och att han tycker att jag har fel.
Jimmies kompisar tycker också att gult är fint, och håller med Jimmie. Jag är dum som inte förstår att gult är fint.
Många verkar då mena att de kränker min yttrandefrihet, för att de påtalar att de tycker att jag har fel.

DET ÄR FAN INTE SÅ DET FUNKAR!!!

YF gäller för alla hela tiden. Jag får skrika hur mycket jag vill att gult är fult, och alla som håller med får skrika de också. De som inte håller med får skrika ännu mer om de vill. Och jag får skrika tillbaka. Och dom igen. Och alltihop skyddas av vår älskade vackra fina grundlag.

Sen finns det andra lagar som säger att jag inte riktigt får bära mej åt hur som helst mot andra människor, och dessa lagar tycker jag också är finfina. För de skyddar andra människor mot mina ord, om mina ord skulle kränka deras mänskliga rättigheter, deras värdighet eller deras person.

Förut förstod folk det här bättre, med hjälp av det sunda förnuftet. Men sen var människan tvungen att välja; Internet eller sunt förnuft. Och tack vare det valet så flög det sunda förnuftet all sin väg (tillsammans med andra bra att ha- saker så som källkritik, integritet och läslig handstil bland annat).

så här tycker jag

efter dagens alla duster, och gårdagens... tragik är det väl dags att berätta vad jag tycker innan någon annan berättar det för mej.


jag har ingen partitillhörighet. jag röstade blått förra valet, och rödgrönt detta. jag tycker om moderata mål, med socialdemokratiska medel. jag tycker att individen ska få synas, växa och frodas, men jag tycker att alla ska då synas, växa och frodas. Alla ska med, helt enkelt. Jag tycker inte att det är en förmån att betala skatt, jag tycker att det är priset man betalar för att ha det bra. Jag tycker att ett samhälle ska ta hand om sina invånare efter bästa förmåga, och jag tycker att alla individer har rätt att elitisera sina mål och nå dit. om de jobbar för det.

jag är inte emot privatisering av vård, skola, omsorg. konkurrens är bra. däremot tycker jag givetvis att det ska granskas ordentligt, precis som all kommunal och statlig verksamhet.

jag är inte emot alkoholmonopolet. men det skulle inte skada att sänka alkoholskatten lite. okej, mycket. jag tycker inte heller att åldersgränsen ska sänkas. och jag finner en viss humor i att staten tjänar pengar på att svenskar alkar rätt mycket.

jag är för mänskliga rättigheter. jag tror på människors lika värde. jag tycker att man har rätt till sin egen tro, kropp, sexualitet och åsikt.

jag finner främligsfientlighet avskyvärt. jag tolererar inte intolerans (paradoxalt nog) gentemot andra människor. jag vill inte ens höra om det för jag tycker det är vidrigt.

jag är för mångkultur. mångultur är FINT. mångkultur krävs för att ett samhälle ska växa och utvecklas.

jag tror på kristna värderingar. de riktiga kristna värderingarna, inte sådana som sekter och extremenister tror på. var snäll mot andra. förlåtelse. solidaritet. omtänksamhet. kärlek. respekt.

jag tror inte på Gud. jag är inte troende kristen. jag är medlem i Svenska Kyrkan. jag tror på att mina skattepengar dit går till föräldralösa barn i Sverige. jag är djupt religiöst intresserad. jag älskar att lära mej om andras tro, psykologin och litteraturen i de allra flesta religioner fascinerar mej otroligt. jag vill också finna min tro. jag har funnit min tro.

jag tror på människors godhet. jag blir väldigt ledsen av människans grymhet. jag får lätt ont i magen när jag tänker på, eller ser, hur hemsk världen är. jag blir väldigt glad när världen visar hur snäll den kan vara.

min heliga skrift är FN:s barnkonvention. barn är det finaste som finns på jorden. jag tror på barnets oskuld. jag tror på det magiska som finns i barnskratt. jag tror på barns drömmar.

jag värnar om miljön. jag är ingen miljökämpe. jag är en konsument som försöker bättra mej. naturen är fin, och den är inte vår.

jag älskar sverige. jag tycker sverige är ett alldeles underbart litet knasigt land. sverige är som en lillebror i världen. alla pratar om sverige, tycker om sverige, men sverige självt har fullt upp med egna livsviktiga problem och är för upptaget med att växa upp för att se sin egen utveckling.

jag tycker skolan ska skärpas till. det behövs mer disciplin. det behövs mer status i läraryrket. lärare är viktiga.

jag tycker att vi ska ta hand om våra äldre. med värdighet.

jag tycker att vi ska ta hand om varandra. jag tycker att vi ska respektera varandra. jag tror att vi behöver varandra.




jag tror det var det jag hade på hjärtat för den här gången...

RSS 2.0